Σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους υπάρχει έλξη μεταξύ άνδρα
και γυναίκας. Οι άνθρωποι δεν συνοικούν μόνο χάριν της τεκνογονίας,
αλλά και για τα συμβαίνοντα στη ζωή.
‘’ανδρί και γυναικί φιλία δοκεί κατά φύσιν υπάρχειν… οι δ` άνθρωποι ου μόνο της τεκνοποιίας χάριν συνοικούσιν, αλλά και των εις τον βίον ’’ (Αριστοτέλης).
‘’… εν τη ιερότητι του γάμου στηρίζεται η ευδαιμονία της πολιτείας…’’ (Αριστ. Πολιτ. 7.16)
Ανάλογες είναι οι θέσεις για την ιερότητα του γάμου, κατά τον Όμηρο, τον Πλάτωνα τον Ξενοφώντα και το Κοινόν των Ελλήνων προγόνων μας εξ ου και στις μέρες μας, η Θρησκευτική Κοινότητα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ τελεί τους γάμους σύμφωνα με τον προσήκοντα σεβασμό των πατρώων ηθών και τον αρμόζοντα τελεστικό τρόπο όπως αυτός μας έχει παραδοθεί μέσω των κειμένων, αλλά και όπως έχει διασταυρωθεί από την έρευνα-μελέτη των υφιστάμενων πηγών
για την βέλτιστη δυνατή προσέγγιση της πνευματικής υπόστασης του γάμου,ο οποίος αποτελεί την αρχή του οικογενειακού πυρήνα και κατ` επέκταση την συγκρότηση της κοινωνίας και του πολιτισμού.
Η επίσημη αναγνώριση του ευκτήριου οίκου της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ εκ μέρους της πολιτείας, παρέχει το νομικό δικαίωμα στους θρησκευτικούς της λειτουργούς, να εκδίδουν Δήλωση Τέλεσης Γάμου επιγενόμενου κατά τα αρχαιοελληνικά πρότυπα, ώστε οι σύζυγοι
να την υποβάλουν απ` ευθείας στις αρμόδιες ληξιαρχικές αρχές
από τις οποίες παραλαμβάνουν άμεσα την ληξιαρχική πράξη του γάμου τους άνευ ουδεμίας άλλης διαδικασίας.
ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ
ΑΜΦΙΔΡΟΜΙΑ
Μία απο τις σημαντικότερες τελετές της Αρχαίας Ελληνικής θρησκείας αποτελεί, όπως είναι φυσικό, αυτή της ονοματοδοτήσεως του νέου τέκνου της ελληνικής οικογενείας. Απο την αρχαιότητα έως και σήμερα η τελετή αυτή, που ελάμβανε και λαμβάνει χώρα κατα τις πρώτες μέρες της γεννήσεως του τέκους(παιδιού) ονομάζεται, Αμφιδρόμια. Πραγματοποιείται δε, όπως είναι φυσικό για ένα νεογένητο, μέσα στο οικιακό περιβάλλον και εκεί, ο Θρησκευτικός Λειτουργός μαζί φυσικά με την επικουρεία των γονέων,υποδέχονται, αναγνωρίζουν, και αναφωνούν τελετουργικά το νέο όνομα του παιδιού.
Θεωρούμε σημαντικό να επισημάνουμε, ώστε να αντιληφθούμε και το μεγαλείο των προπατόρων μας για το πόσο πολύ σημασία έδιδαν στην ελευθερία του ατόμου το ότι, επειδή ακριβώς το όνομα αυτό δίνονταν απο τους γονείς του παιδιού χωρίς την εκούσια συνέναιση του, το διατηρούσε μεν το παιδί το εν λόγω όνομα εώς και την ημέρα της ενηλικιωσεως του. Δίδονταν δηλαδή η δυνατότητα σε κάθε ενηλικο τέκνο κατα την μεγαλοπρεπή τελετή των Απατουρίων, της μεταβάσεως δηλαδη του τέκνου απο απλό μέλος της οικογενείας σε εξέχον μέλος της φατρίας και της πόλεως, να επιλέξει αυτόβουλα και οριστικά το τελικό ονομά του.
Να σημειώσουμε δε ότι τις περισσότερες φορές τα τέκνα διατηρούσαν το αρχικό τους όνομα που είχαν δώσει οι γονείς, αλλά, υπήρχαν και περιπτώσεις, σπάνια, που το ενήλικο τέκνο άλλαζε το αρχικό όνομά του με ένα νέο της αρεσκείας του και απο τότε δεν ξανά άλλαζε ποτέ.
Επειδή οι περισσότεροι που εντάσσονται στην Αρχαία Ελληνική Θρησκεία δεν τους έχει γίνει επίσημα τελετή Αμφιδρομίων, αφού, μόλις πρόσφατα δίδεται η δυνατότητα αυτή απο το κράτος, εχει θεσπιστεί και μία τελετή γι αυτό το σκοπό ώστε να μπορεί κάποιο ενήλικο μέλος μας, όχι μόνο να αναφωνείται με ένα όνομα που ο ίδιος επιλέγει, αλλά, μετα την επίσημη ονοματοδότησή του να μπορεί ακόμη, εαν το επιθυμεί, να προσθέσει και επισήμως στην ταυτότητά του το δεύτερο αυτό όνομα.
Και για τις δύο περιπτώσεις ,και για την ονοματοδοσία αλλά και των Αμφιδρομίων το κάθε ενδιαφερόμενο μέλος δεν έχει παρά να έρθει σε επικοινωνία με οποιοδήποτε ενδεδειγμένο τρόπο θελήσει με τους υπευθύνους της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας, ώστε να καθοριστεί ο τρόπος και η ημέρα της τελέσεως. Εννοείται, πάντοτε, αφιλοκερδώς
όπως και κάθε τελετή της θρησκείας μας.
ΑΔΩΝΙΑ
Τα Αδώνια είναι ένα τελετουργικό δρώμενο σε ανάμνηση
του θανάτου και της ανάστασης του Άδωνιδος, οι ρίζες του
οποίου χάνονται στα βάθη της αρχαιότητας.
Το τελετουργικό χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο που ονομάζεται «αφανισμός» και είναι πένθιμο, όπου θα επιτελεστεί η τελετουργική κήδευση του αγάλματος του Αδώνιδος, ο τελετουργικός θρήνος
και ο καθιερωμένος επιτάφιος χορός.
Το δεύτερο μέρος είναι χαρμόσυνο και ενθουσιαστικό και ονομάζεται «Εύρεσις» στο οποίο θα επιτελεστεί η εκ του Άδου αποθεωτική πορεία του Αδώνιδος.
ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ
Τα Ανθεστήρια είναι μία από τις ετήσιες γιορτές μας που οι πρόγονοί μας εόρταζαν σε τριήμερη διάρκεια την αναγέννηση της φύσης αλλά κυρίως την ανάκληση των ψυχών προς τιμή του Διονύσου και του Χθόνιου Ερμή.
Εξ ου και η λέξη ‘’Ανθεστήρια’’ σχετίζεται με το ρήμα αναθέσασθαι κι όχι με τα άνθη.
Ως συνεχιστές της πατρώας παράδοσης, την πρώτη ημέρα η οποία ονομάζεται ‘’Πιθοίγια’’, ανοίγουμε τους πίθους (πιθάρια) της νέας παραγωγής του κρασιού μας.
Την δεύτερη ημέρα η οποία ονομάζεται ‘’Χόες’’, γίνεται οινοποσία και ο Διόνυσσος εισέρχεται… στην πόλη (των Αθηνών απ` όπου προέρχεται και η εν λόγω εορτή), επάνω σε τροχοφόρο πλοίο ακολουθούμενος από σάτυρους, βάκχες, μαινάδες και παιδιά συνοδεία κροτάλων, κυμβάλων, αυλών και τυμπάνων.
Ευθυμία και ευχολόγιο γονιμότητας χαρακτηρίζει αυτές τις δύο ημέρες με τις γυναίκες να πρωτοστατούν.
Την Τρίτη ημέρα που ονομάζεται ‘’Χύτροι’’ ανακαλούνται οι ψυχές των νεκρών μας και προσφέρονται λουλούδια, μαγειρεμένα χόρτα και πανσπερμία σιτηρών ως θυσία στον Διόνυσο και τον Χθόνιο Ερμή.
ΕΛΙΚΩΝΙΑ
Τα Ελικώνια είναι μία πανελλήνια πολυήμερος εορτή η οποία και τελείται υπό την αιγίδα της Αρχαίας Ελληνική Θρησκείας και με φορέα το Σωματείο ΕΛΛΗΝΑ.Ι.Σ.
Τα ΕΛΙΚΩΝΙΑ λαμβάνουν χώρα στον πανίερο πέδος των Λειβηθρειάδων Μουσών ( Αρβανίτσα Βοιωτίας) κατά την χρονική περίοδο της Θερινής Τροπής.
Όσοι έχουν την τύχη να έρθουν στην μεγαλειώδη αυτή εορτή εκτός απο την παρακολούθηση μέρος ή όλου των τελετών και δρωμένων τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, οι δε κατασκηνωτές μπορούν να διαλέξουν και να στήσουν την σκηνή κάτω από από αυτά τα άπειρα υπεραιωνόβια δέντρα με την άπλετη ολοήμερη σκιά , ενώ, για τα παιδιά υπάρχει άπλετος χώρος για παιχνίδι. Φυσικά είναι καλοδεχούμενα και για τα υπέροχα τετράποδα σας ζωάκια.
Η Ορφική Εκδοχή των Ανθεστηρίων
Κέων Εσπέριος Λοκρός και Παρμενίδης Ιω. Μπούσιου
Τα Ανθεστήρια είναι η Αττική εορτή η οποία διαρκεί τρεις ημέρες και μάλιστα από την τέλεσή της έλαβε και το όνομα και ο αντίστοιχος Αττικός μήνας Ανθεστηριών.
Οι δύο πρώτες ημέρες ονομάζονταν Πιθοίγια και Χοές αντίστοιχα. Ενώ κατά την τρίτη ημέρα η εορτή ονομάζεται “Χύτροι” όπου γίνεται, εκτός των άλλων, μνημηΐα του μεγάλου κατακλυσμού του Δευκαλίωνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάμπολες παραδοσιακές θρησκείες του κόσμου εορτάζουν με πολύ σπουδαίες τελετές το κατακλυσμιαίο αυτό γεγονός.
Την ίδια περίοδο στους Δελφούς, δηλαδή κατά το μήνα Βύσιο που αντιστοιχεί στον Αττικό Ανθεστηρίωνα, οι Ιερείς Του Διονύσου, οι Όσιοι (5 στον αριθμό) περιρραίνονται με Όμβριο Ύδωρ ως ανάμνηση και μίμηση του μεγάλου κατακλυσμού και στην συνέχεια παραδίδουν την χρήση του Μαντείου στους προφήτες (Ιερείς Του Απόλλωνος) ο οποίος επιστρέφει από την μακρινή Υπερβορεία.
Αποτελεί άξιο απορίας όμως γιατί να μνημονεύεται η επομβρία (κατακλυσμός) του Δευκαλίωνος σε μια εορτή ( Ανθεστήρια) στην οποία, γίνεται μνημόσυνο των Ψυχών των Νεκρών!
Την απάντηση μας δίδει ο Νόννος Πανοπολίτης στα λεγόμενα Διονυσιακά του.
Ένα έργο/έπος που αποτελείται από 21.000 στίχους σε 48 βιβλία-ραψωδίες. Να σημειωθεί ότι ο Νόννος έζησε τον 5ο αιώνα μ.χ.χ στην Αλεξάνδρεια και ακολούθησε την Ορφική γραμμή θεολογίας.
Στην 6η ραψωδία του έργου του αναφέρεται στον πυρήνα της Ορφικής θρησκείας που είναι ο διαμελισμός / σπαραγμός Του Ζαγρέος από τους Τιτάνες.
Οι Τιτάνες παρακινημένοι από την οργή Της Ήρας διαμελίζουν, αφού κατέσφαξαν αρχικά με ένα Ταρτάριο εγχειρίδιο-μαχαίρι, το παιδί Ζαγρέα (πρώτος Διόνυσος).
Στην προσπάθεια του ο Ζαγρεύς να τους ξεφύγει μεταμορφώθηκε αρχικά σε λέοντα, έπειτα σε Ίππο, μετέπειτα σε Όφι, κατόπιν σε Τίγρη, και τέλος σε Ταύρο.
Στην τελευταία μεταμόρφωση του, αφού αντίκρυσε τον εαυτό του σε κάτοπτρο, έχασε την Θεϊκή Του δύναμη και οι Τιτάνες κατάφεραν να τον διαμελίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Οσίων / ιερέων Του Θεού στους Δελφούς είναι 5 όσες και οι μεταμορφώσεις Του!
Μάλιστα ο Πορφύριος στο περί Αγαλμάτων έργο του αναφέρει ότι τα λατρευτικά αγάλματα Του Θεού φέρουν πεντάκτινο αστέρα, εξάλλου η 5η Βασιλεία της Δημιουργίας ανήκει στο Διόνυσο σύμφωνα με τον Ορφισμό.
Μετά τον διαμελισμό Του Θεού ο Πατέρας Θεών και Ανθρώπων Ζεύς κατακεραύνωσε τους Τιτάνες και τους έκλεισε στα Τάρταρα. Συνάμα ο Νόννος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πως ο Ζευς κατέκαψε από άκρη σε άκρη ολάκερη τη Γη από Την Οργή Του για τον ανόσιο διαμελισμό Του Υιού Του.
Στην συνέχεια όμως ο Νόννος εξιστορεί ότι ο Ζευς μαλάκωσε την οργή Του και καθώς είδε την γη να κατατρώγεται από τον Κεραυνό και την Πυρά, την σπλαχνίστηκε, και θέλησε με ύδωρ(κατακλυσμός) να ξεπλύνει τα αποτεφρωμένα λείψανα του Υιού αλλά και την φλογισμένη πληγή της Γαίας.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνος εδώ δεν είναι η τιμωρία αλλά ο μετέπειτα ο εξαγνισμός της Γης για τα αμαρτήματα των τέκνων της (Τιτάνες).Γι’ αυτό άλλωστε και η ημέρα των Χυτρών συνδέεται άμεσα με την Αθηναϊκή εορτή των Υδροφορίων κατά την οποία έχεαν τελετουργικά καθάρσιο ύδωρ σε κάθε είδους ανοίγματα της Γης-χάσματα με ποιο χαρακτηριστικό χάσμα εκείνο που ευρίσκεται στην περιοχή του Ολυμπιείου το οποίο και θεωρείτο μυθολογικώς ότι απερροφήθησαν τα ύδατα του κατακλυσμού.
Έτσι η εορτή των Ανθεστηρίων και η μνημόνευση του κατακλυσμού συνδέεται άμεσα με τον Ζαγρέα και την απελευθέρωση που επιφέρει στις Ψυχές των νεκρών προγόνων ο Διόνυσος, ως Λύσιος, απο τα δεσμά του Άδου.
Είναι γνωστή επίσης η ρήση κατά το πέρας των Ανθεστηρίων από τους τελεστές “Θυράζε κάρες ουκ έτ’ Ανθεστήρια” (Ζηνόβιος). Ή “θυράζε Κήρες ουκ ετ’ Ανθεστήρια ” σύμφωνα με μεταγενέστερους λεξικογράφους (Ησύχιος).
Δηλαδή, αναφωνούν εμφατικά “έξω από την οικία μου Κάρες / Κήρες, τελείωσαν τα Ανθεστήρια”.
Υπάρχει μια αντιγνωμία στη χρήση των όρων Κάρες και Κήρες από σύγχρονους μελετητές, καθώς οι Κάρες όπως και οι Θράκες ήταν δούλοι την εποχή εκείνη στην Αθήνα. Ενώ Κήρες σύμφωνα με τον Ησύχιο είναι όνομα που αποδίδεται στις ψυχές των Νεκρών (φάσματα) που κατά την περίοδο εορτασμού των Ανθεστηρίων “κυκλοφορούν” στην πόλη οπότε η παραπάνω τελετουργική έκφραση αποσκοπεί στο να τις διώξει, να τις εξορκίσει μετά το πέρας της τελετής.
Προσωπικά θεωρούμε ότι Θεολογικώς και οι δύο όροι είναι ορθοί και δόκιμοι.
Οι Κάρες οι οποίοι όπως είπαμε αποτελούσαν μια πληθυσμιακή ομάδα δούλων στην Αθήνα δεν τους επιτρεπόταν να λάβουν μέρος στην τελευταία μέρα των Ανθεστηρίων. Συμμετείχαν όμως στις προηγούμενες δύο. Μια τέτοια απαγόρευση μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο μέσα από ένα θεολογικό/θρησκευτικό φίλτρο αντίληψης καθώς για τους παλαιούς, αυτό που “συμβαίνει στο Θεϊκό πεδίο, το “αποτύπωμά” του αντανακλάται στο υλικό πεδίο, αφού το Θείο, αποτελεί το υπόδειγμα του εκδηλωμένου και αισθητού. Όπως πάνω έτσι και κάτω. Αυτή δηλαδή η αρχική κοινωνική αντιστροφή της εορτής κατά τις δύο πρώτες ημέρες που συμμετείχαν και ο μετέπειτα αποκλεισμός των δούλων την τελευταία ημέρα ενέχει σαφή Θεολογικό περιεχόμενο.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον με τον Ησίοδο οι Κήρες είναι ανθρωπόμορφοι Δαίμονες με φτερά και γαμψά νύχια που προκαλούν τον βίαιο θάνατο στις μάχες. Μάλιστα τρέφονται από το μαύρο αίμα των πεσόντων. Αναφέρονται ως Κόρες της Νυκτός, ενώ αλλού, ως ακόλουθοι του Άδου και Της Περσεφόνης. Σε κάθε περίπτωση κατέληξαν να σχετίζονται με την “κακιά μοίρα”. Οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι δούλοι Κάρες με την “κακιά μοίρα “της δουλείας τους δεν τους ήταν επιτρεπτό να συμμετέχουν στην τελευταία ημέρα των Ανθεστηρίων ( Χύτροι).
Τι όμως μας επισημαίνει κατά την Ελληνική Θεολογία αυτή η “κακιά μοίρα”;
Ότι Μόνο οι Ελεύθεροι πολίτες Αθηναίοι συμμετείχαν στους Χύτρους, διότι, η τελευταία προσδιορίζει την απελευθέρωση της Ψυχής από τα δεσμά της Ύλης. Αλληγορικά δηλαδή οι Κάρες αντιπροσωπεύουν τις σκλαβωμένες ψυχές στα δεσμά της Ύλης και Του Άδη. Ενώ οι ελεύθεροι Πολίτες ενοιοδοτοούν τις, από κάθε είδους δεσμό της ύλης, απελεύθερες ψυχές.
ΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ
ΥΜΝΟΙ και ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ για όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες που επιθυμούν να γνωρίσουν τους ύμνους, ποιήματα και ωδές των μεγάλων σοφών προγόνων μας σε νεοελληνική απόδοση και σε αρχαίο κείμενο. Σελίδες 460, Αθήναι 2021. Ύμνοι και Επικλήσεις των:
ΟΡΦΕΩΣ, (Ύπατος θεολόγος των Ελλήνων που μας υποδεικνύει έναν δύσκολο δρόμο, δύσβατο και απόκρημνο, αλλά που στο τέλος του είναι πάμφωτος).
ΠΡΟΚΛΟΥ, (Ο Νεοπλατωνικός φιλόσοφος, ρήτορας, μαθηματικός και δικηγόρος που επηρέασε την μετά χριστιανικής χρονολόγησης, δυτική φιλοσοφία).
ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ, (Επίσης Νεοπλατωνικός φιλόσοφος μαθητής και βιογράφος του Πλωτίνου που γνώριζε καλά την υποστήριξη και την αντίκρουση του ίδιου επιχειρήματος).
ΠΛΗΘΩΝΟΣ, (Ο φιλόσοφος του οποίου την γνώμη ασπάζονταν ακόμη και οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου).
ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΥ, (Ο βιβλιοθηκονόμος της Αυλής των Πτολεμαίων (Πτολεμαίου Β΄ Φιλάδελφου). Ύμνοι γεμάτοι από λυρικότητα και θρήνο).
ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ, (Ο Στωικός φιλόσοφος της Σχολής του Ζήνωνα και διάδοχός του).
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, (Με τα 400 συγγραφικά έργα... Περιττό κάθε σχόλιο...)
ΟΜΗΡΟΥ, (Ο αφηγηματικός εγκωμιαστής των θεών, ο ποιητής και παιδαγωγός των νέων στο καλό παράδειγμα).
Η Α.Ε.Θ σας παρουσιάζει το σύμβολο κόσμημα για τη χρονιά 2022.
ΤΟ ΣΎΜΒΟΛΟ ΜΑΣ ΕΜΠΕΡΙΈΧΕΙ ΤΟ ΣΕΠΤΟ ΚΕΡΆΥΝΙΟ ΤΟΥ ΔΙΌΣ
ΠΕΡΙ ΚΕΡΑΥΝΟΥ
Ο κεραυνός έχει χαρακτηριστικόν το εξαπίνης ή το εξαίφνης.
Το λάμπον φως του είναι ορατή αιφνίδιος έξοδος θείας δημιουργικής δραστηριότητος εκδεδηλωμένης εις το αισθητόν επίπεδον.
Σπυροδήμος Γ. Ανεμογιάννης - Σινανίδης
Δρ. Φιλοσοφίας Του Παν/μίου Αθηνών
ΠΥΑΝΕΨΙΑ
ΕΟΡΤΗ για τα ΠΥΑΝΕΨΙΑ και ΤΕΛΕΤΕΣ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΩΝ διεξήχθησαν στις 17/10/21 μ.χ.χ. στον Ευκτήριο Οίκο της Θρησκευτικής Κοινότητας της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.
Οι Θεοί αρωγοί στους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες.
Ενδεικτικές φωτο...
Κατακλύσατε τον Οίκο της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας από άκρη σε άκρη!
Τιμσαμε τους Θεούς και ειδικά τον Απόλλωνα!
Οι Ύμνοι των Θεών και οι επωδές των μουσικών προσέδωδαν την δέουσα τελετουργική Χροιά!
Τα μικρά παιδιά στόλισαν τις Ειρεσειώνες και τις πήραν στους οίκους τους!
Σας Ευχαριστούμε ΟΛΟΥΣ και έναν έναν ξεχωριστά!
Συν Θεοίς!
89 YMNOI ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΥΜΝΩΔΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Λεπτομέρεια από αττική λευκή λήκυθο, περίπου 470 π.χ.χ.
Έργο του αγγειογράφου Πιστοξένη. Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Τελετουργικές αποτυπώσεις από την εορτή της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας στο Ιερό της Νύμφης κάτω από την Ακρόπολη!
Ιερό της Νύμφης
Οι πρώτες φωτογραφίες του βωμού από το σημερινό Τέλεσμα στο Ιερό της Νύμφης κάτω από την Ακρόπολη!
Κατακλύζεται ο χώρος κάθε φορά από την συνεχώς αυξανόμενη αριθμητικά παρουσία σας, όμως, το σημαντικότερο όλων είναι η ψυχική σας συμμετοχή που είναι τόσο ποιοτική και ενεργητική και ενισχύει στον ύψιστο βαθμό την όλη Τελετουργία!
Η μουσική οι επωδες αλλά και η μονωδία που ακούστηκαν δωσαν μια εξαιρετική δυναμική σήμερα!
Η προσφορά του σίτου και η σπορά του από τον καθένα μας ξεχωριστά ενοιοδότησε και την ψυχική μας σπορά. Στο επόμενο κύλισμα του χρόνου ο σπόρος προσμενουμε να βλαστήσει εντός μας και να μας δώσει πνευματικούς καρπούς!
Οι προσφορές σας στο βωμό για άλλη μια φορά πλούσιες και νόστιμες που όλα διαμοιραστηκαν σε όλους κατά το πέρας!
ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ
ΑΜΦΙΔΡΟΜΙΑΟ ΟΡΟΣ ΄΄ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ'', ''ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ'' και τα παράγωγα της λέξης ''Αρχαίος'', είναι χρονικά λάθος! (Απόσπασμα απ` το βιβλίο '' Όλοι Αντέγραψαν τους Έλληνες'').
Κι αυτό διότι το επίθετο αρχαίος, -αία, -αίο, υποδηλώνει και νοηματίζει την αφετηρία μιας κάποιας χρονικής αρχής. Κάτι που άρχισε σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και που συνεπώς πριν από αυτό δεν υπήρχε τίποτα.
Στα ανθελληνικά σχολεία της παραπληροφόρησης που μαθητεύσαμε μας έμαθαν ότι οι ιστορικά επίσημες χρονικές περίοδοι είναι οι εξής: Από το 700 μέχρι το 480 ‘’προ Χριστού’’ όπως λένε, είναι η Αρχαϊκή Περίοδος. Από το 479 μέχρι το 323 πάντα ‘’προ Χριστού’’, είναι η Κλασική Περίοδος. Από το 323 μέχρι το 146, είναι η Ελληνιστική Εποχή. (Τι όρος κι αυτός). Από το 146, αρχίζει η Ρωμαϊκή Περίοδος Στη συνέχεια μηδενίσανε το χρονολόγιο αυθαίρετα, για να συνεχίσουνε από τον πλασματικό αριθμό 1, με θετικό πρόσημο έτσι αυθαίρετα, σηματοδοτώντας την γέννηση του ‘’Χριστού’’... Ακολουθεί η Ρωμαϊκή Περίοδος, ολοκληρώνεται το 330 ‘’μ.Χ’’, η Βυζαντινή μέχρι το 1453, η Οθωμανική μέχρι το 1821 και η Νεότερη Περίοδος μέχρι σήμερα.
Συνεπώς αρχαίοι Έλληνες (σύμφωνα με αυτά που μας μαθαίνουν), χαρακτηρίζονται αυτοί που έζησαν από το 700 ‘’προ Χριστού’’ μέχρι το 330 ‘’μετά Χριστόν’’, πράγμα που σημαίνει ότι πριν απ` το 700 ‘’προ Χριστού’’ δεν υπήρχαν αρχαίοι Έλληνες.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Πως χαρακτηρίζονται οι Έλληνες που ζούσαν σ` αυτή την χερσόνησο πριν απ` το 700 ‘’προ Χριστού’’; Και τι είναι το 700 ‘’προ Χριστού’’ για να αρχίζει απ` αυτό και μετά, η ύπαρξη ενός λαού που προϋπάρχει χιλιάδες χρόνια πριν απ` το 700; Και γιατί οι Μινωίτες, οι Αιγαιάτες και οι Μυκηναίοι δεν χαρακτηρίζονται αρχαίοι Έλληνες; Ήταν άλλοι λαοί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην πραγματικότητα όλο αυτό το χρονολόγιο είναι κατασκευασμένο για δύο λόγους. Πρώτον, για να μας πείσουν ότι η ιστορία της Ελλάδας αρχίζει απ` τον Μινωικό πολιτισμό και μετά. Δεύτερον, για να ακούμε την λέξη ‘’αρχαίος’’ και να νοηματίζουμε κάτι πάρα πολύ παλιό. Τόσο παλιό, που έχει εξανεμιστεί στο πέρασμα του χρόνου και που από εμάς τους νεοέλληνες απέχει έτη φωτός, χαμένο σε νεφελώδη μυθεύματα, αμφιλεγόμενα και ανεπιβεβαίωτα, χρήσιμα μόνο στα μικρά παιδιά για να φάνε το φαΐ τους.
Και για να τελειώνουμε με τα χαλκευμένα χρονολόγια της ιστορίας και του πολιτισμού που μας προσφέρουν, η αρχή του αρχαίου και συνεπώς του πρώτου δείγματος πολιτισμού των προγόνων μας που θέλουν να μας κρύβουν, δηλαδή οι Αρχαίοι Έλληνες είναι αυτοί που πριν από 20.330 χρόνια έκαναν εξόρυξη ορυχείου ώχρας στη Θάσο.
Αρχαίοι Έλληνες είναι αυτοί που πριν από 10.000 χρόνια έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις και συγκεκριμένα κρανιο-ανατρήσεις (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε, ενότητα υπ` αριθμό 4.9.2,) και που στον ελλαδικό χώρο έθαβαν τους νεκρούς τους (σοβαρή ένδειξη πολιτισμού) και κατασκεύαζαν οικισμούς όπως αυτόν που βρέθηκε στην Κύθνο.
Αρχαίοι Έλληνες είναι αυτοί που πριν 9.000 χρόνια κατασκεύαζαν αγκίστρια ψαρέματος σαν αυτά που βρέθηκαν στην Αλόννησο.
Αρχαίους Έλληνες θα αποκαλέσουμε αυτούς τους Έλληνες που 6.500 χρόνια πριν, ανέπτυξαν στη Θεσσαλία τον πολιτισμό του Σέσκλου. (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ, ενότητα υπ` αρ. 2.1.). Αυτούς θα αποκαλέσουμε αρχαίους Έλληνες, κι όχι τον βασιλιά Μίνωα, τον Θησέα, τον βασιλιά Ηρακλή, τον Αχιλλέα, τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον… και όλους αυτούς που έζησαν απ` τον Μινωικό Πολιτισμό και εντεύθεν μέχρι και το τέλος της βυζαντινής περιόδου. Αυτούς τους αποκαλούμε απλά Έλληνες και από την απελευθέρωση των Ελλήνων και μετά γράφουμε και ομιλούμε για νεοέλληνες λόγω δυστυχώς της πνευματικής μετάλλαξης που υπέστησαν οι απόγονοι των Ελλήνων.
Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης
ΓΑΜΟΣ
Άλλο ένα ευτυχισμένο Ζεύγος είχαμε την μέγιστη τιμή σήμερα να το ενώσουμε τελετουργικά κατά τα πατρώα στο ανακαινισμένο αίθριο του οίκου της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας!
Γαμβρέ—Γαμέτε έλαβες μια σπουδαία γυναίκα για νύμφη! Πάντα να την αγαπάς και να την προσέχεις!
Νύμφη ενώθηκες μια ένα σπουδαίο άντρα για να του δώσεις το Νέο Φως που του αξίζει! Το χαμόγελο σου ήταν τόσο λαμπερό που μας καθήλωσε όλους!
Συγκινηθήκατε κατά την διάρκεια του τελέσματος και μας συγκινήσατε κι εμάς!
Ειδικά όταν οι μουσικοί μας τραγουδούσαν, για πρώτη φορά, το Επιθαλάμιο άσμα της Σαπφούς που το μελοποίησε θαυμάσια με αρχαία μετρική ο Πρόνομος αλλά και η εκπληκτική μονωδός μας Σοφία που τραγούδησε εξαίσια τον ορφικό ύμνο του έρωτος!
Είθε οι Θεοί να σας δίνουν κάθε Αγαθό!
Είθε και άλλοι Έλληνες να ακολουθήσουν τον Ελληνικό Τρόπο και στα Γαμικά Τελέσματα!
Δώστε Ευχές στο νέο Ελληνικό Ζεύγος!
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ''ΟΡΦΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ''
''...Η σταδιακή και μετέπειτα συστηματική μελέτη της ελληνικής θεολογικής παραδόσεως, κατ` ουσίαν ορφικής, το μόνο που επιζητεί είναι να αποτελέσει, συν τω χρόνω, έναν απειροελάχιστο δομικό λίθο για το αρχιτεκτονικό επανασήκωμα του φιλοσοφικού ναού του ελληνικού πολιτισμού από το «ες έδαφος φέρειν» που επέβαλαν οι μελανοχίτωνες. Η βασικότερη προϋπόθεση για να πορευθεί κάποιος στο πνευματικό αυτό έργο, να εισβάλει ηρωικά σ` αυτήν την εξαίσια ατραπό, είναι η ελάχιστη έστω ψυχική αγνότητα που θα επιφέρει σταδιακώς την φωταυγή διάνοιξη των αιθερικών του κέντρων η οποία και θα μεταλλάξει τελικώς τον γαιο-εγωκεντρισμό του σε ουρανιοθώρητο έκλαμπρο γυρισμό, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο αποτελεσματικά τον πολυπόθητο φιλοσοφικό του αυτοεξαγνισμό.
Η τελική αναδόμηση φυσικά θα αργήσει να περατωθεί, όμως ο φυσικός νόμος της εξελίξεως και η αναπόδραστη Ανάγκη ακόμη και αυτές τις μη φωτεινές οντότητες, θα τις ωθήσει να ανέλθουν τους ηλιακούς κόσμους. Η παμμήτειρα φύση αναλαμβάνει αργά ή γρήγορα την μυσταγωγική αιθερική εξελικτική πορεία όλων μας''.
Παρμενίδης Ι. Μπουσίου
ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ
ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ του Ιωάννη Σαλή... σε Ιωάννης Απολλώνιος Σαλής από την Θρησκευτική Κοινότητα της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.
Ακούσατέ μας ω ένδοξες Χάριτες, μεγαλώνυμοι που τιμάστε με λαμπρότητα...
...Κι εσείς Νύμφες, θυγατέρες του μεγαλόκαρδου Ωκεανού...
...Και προσέλθετε ευμενείς διά βίου επαρωγοί του Απολλώνιου...
Άξιος!
ΔΙΠΛΗ ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ
ΔΙΠΛΗ ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ διεξήχθη σήμερα στον ευκτήριο οίκο της θρησκευτικής κοινότητας ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
ΕΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ του Πεισίστρατου και του Αντίγονου. Είθε αμφότεροι να φανούν άξιοι των επιλογών τους...
ΕΛΙΚΩΝΙΑ
Eκεί... που αναφέρονται οι προ του Ησίοδου τρεις αρχαιότερες Μούσες. Η Μελετία ή Μελέτη, η Αοιδή και η Μνήμη ή Υμνώ... Εκεί που ο γλύπτης Κηφισόδοτος είχε κατασκευάσει τα αγάλματα των τριών αυτών Μουσών στον Ελικώνα. Εκεί...Θα σας περιμένουμε!
1η ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΕΛΙΚΩΝΊΩΝ 2021
ΔΡΏΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
27 28 29 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ
ΜΙΑ ΕΟΡΤΉ ΠΑΝΕΛΛΗΝΊΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΥΠΌ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΊΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΆ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ.
ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΠΟΛΛΏΝ ΦΟΡΈΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΎΝ
ΣΤΟ ΙΕΡΌ ΠΕΔΟΣ ΤΩΝ ΛΕΙΒΗΘΡΕΙΩΝ ΜΟΥΣΏΝ(ΑΡΒΑΝΊΤΣΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ)
ΛΙΓΌΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΎΟ ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΑΘΉΝΑ
ΕΝΏ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΌ ΔΡΟΜΟ ΜΑΝΔΡΑΣ ΘΗΒΏΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΔΙΌΔΙΑ
ΕΛΆΤΕ ΝΑ ΖΉΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΆ ΤΕΛΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΗΤΈΡΑ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΎΣ ΚΑΙ ΘΕΕΣ
ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΎΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΟΥΝ Η ΝΑ ΈΡΘΟΥΝ ΑΥΘΗΜΕΡΌΝ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΊΟ Η ΝΑ ΜΕΊΝΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Υ. Σ.
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΊ ΌΤΙ ΛΆΒΑΜΕ ΚΑΤΌΠΙΝ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΉ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΆ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΆ ΔΡΏΜΕΝΑ ΜΑΣ
ΣΥΝ ΘΕΟΙΣ!
Νεομηνία Εκατομβαιώνος
Η Αρχαία Ελληνική θρησκεία τέλεσε την Νεομηνία Εκατομβαιώνος και τον Νέο Αττικό Ενιαυτό στο Ιερό Της Νύμφης στην Ακρόπολη Αθηνών.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους ευσεβείς Έλληνες κατά τα πάτρια, που τίμησαν Θεούς και προγόνους με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή τους στο τέλεσμα.
Ευχόμεθα Υγιεία, Ευδαιμονία και Τύχη Αγάθη για το νέο έτος.
Είθε ο Νεομήνιος Απόλλων να φωτίζει όλες τις πτυχές του βίου μας.
Ευχαριστούμε επίσης την Ευτέρπη Μουσική Ομάδα /Euterpe Music Team για την άρτια μουσική πλαισίωση της τελετής καθώς και την φωτογράφο Maria Aristomache Zvyagina για το υπέροχο φωτογραφικό υλικό που μας παρέχει σε κάθε τέλεσμα.
ΕΛΙΚΩΝΙΑ
Πλημμύρισε ο Βωμός πέριξ με τόσα πολλά άτομα που τέτοια εποχή με τίποτα το δε το περιμέναμε!
Τα θυμιάτα ευωδίαζαν τον αιθέρα και οι προσφορές σας που μοιραστήκαμε κατά το πέρας άφθονες!
Η Τελετουργία ουσιαστική!
Η Αρχαία Λύρα συνόδευε ως πρέπει κάθε βήμα του τελεστικού!
Μα το σημαντικότερο η ψυχική σας συμμετοχή δημιούργησαν το ωραιότερο δονητικά περιβάλλον!
Ένα ευχαριστώ είναι λίγο!
Καλό μας Μήνα και καλό Αττικό Ενιαυτό!
Είθε Ο Νεομήνιος Απόλλων να σας χαρίζει Υγεία, Ευδαιμονία και Τύχη Αγάθη
Οι Επόμενες Τελετές στην Πανελλαδικής Εμβέλειας Εορτή των ΕΛΙΚΩΝΙΩΝ
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ 27 28 29 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ στην Βοιωτία!
Λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες!
4 Ιερές Μανίες
Όσοι είναι στην Αθήνα Πρέπει να είναι εκεί!
Αξίζει μια κοινοποίηση!
Μια μοναδική καλλιτεχνική σύμπραξη στην οποία συμμετέχει με χαρά μέρος της ομάδας Τέχνης & Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ, ζωντανεύει την φιλοσοφική γνώση μέσω της Tέχνης του χορού και της μουσικής με το χοροδρώμενο "4 ΙΕΡΕΣ ΜΑΝΙΕΣ" τη Δευτέρα 19/7/21 στις 21:00.
Στον ανανεωμένο χώρο του θερινού κινηματογράφου ΑΒ, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για το φετινό καλοκαίρι.
Πρόταση Δωρεάς προς τον Δήμο Ευρώτα.
Κυρία Πρόεδρε – Κυρίες και Κύριοι Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου – Κύριε Δήμαρχε,
με την παρούσα επιστολή, θέλουμε να σας εκφράσουμε την ικανοποίηση και την χαρά μας, για την ανέγερση αγάλματος, του μυθικού Βασιλιά Ευρώτα, έργο του γλύπτη Ιωάννη Μπάρδη, στον κήπο του Ιπποκράτη στην είσοδο της πόλης της Σκάλας. Η πράξη αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη σεβασμού και αγάπης του Δήμου Ευρώτα στις προγονικές του ρίζες και παραδόσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη, την αξία αποδοχής και στήριξης του έργου από τους πολίτες του Δήμου, το οποίο στέκει μακριά από θέσεις μικροπολιτικών και στείρων αντιπαραθέσεων ή οπισθοδρομικά συντηρητικών δογματικά απόψεων, ταυτόχρονα σκεπτόμενοι την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και τις προτεραιότητες κάλυψης των αναγκών ενός Δήμου, μέσα σε στενά οικονομικά όρια, μπορούμε να κατανοήσουμε την σημασία της ολοκλήρωσης του έργου, όπου υπολείπεται ο ηλεκτροφωτισμός όσο και η προμήθεια και λειτουργία ηλεκτραντλίας για την τελική ανάδειξη και λειτουργία του έργου.
Η θρησκευτική κοινότητα της «ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ» μετά από Πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη που συμμετείχαν οι υπεύθυνοι λειτουργοί Περιφερειών, Στερεάς Ελλάδος , Βορείου Ελλάδος και Περιφέρειας Πελοποννήσου αποφάσισε ομόφωνα να χρηματοδοτήσει και να υλοποίηση το μέρος εκείνο του έργου που αντιστοιχεί στην ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και πάντα υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Με γνώμονα τα αποτελέσματα μελέτης φωτισμού που παραλάβαμε μετά από δική μας πρωτοβουλία και επιλογής κατάλληλων αντλιών και αυτοματισμού από εξειδικευμένους τεχνικούς γνωστών Ελληνικών εταιριών και ευρωπαϊκών οίκων, το υπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται στο ύψος των 4.500 ευρώ τουλάχιστον.
Ζητάμε από το Δημοτικό συμβούλιο να κάνει δεκτή την δωρεά μας προς τους δημότες του Δήμου Ευρώτα. Επίσης να γίνει δεκτή η πλαισίωσή μας και η δυνατότητα της συνεισφορά μας στην τελετή εγκαινίων, με εκδηλώσεις και δρώμενα που θα αναπτύξουν ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΜΟΥΣΙΚΑ, ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΆ το γεγονός, και αυτό ως ο νόμιμος και ο μόνος ηθικά και θρησκευτικά θεσμός που συνάδει με την υπόσταση και την «προγονική παράδοση» του Βασιλιά ΕΥΡΩΤΑ.
Σεβόμενοι τους νόμους και τους θεσμούς της πολιτείας θα αναμένουμε την απόφαση σας και είμαστε πεπεισμένοι ότι η δωρεά μας δεν θα πέσει θύμα μικροπολιτικών πρακτικών ή θρησκευτικών διακρίσεων και αγκυλώσεων αλλά θα αναδείξει την ποιότητα και την σύγχρονη αντίληψη των μελών της που συνεχίζει να υπάρχει «λειτουργώντας στο σήμερα ακουμπώντας στις προγονικές της αξίες».
ΚΑΙ η «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ»
δηλώνει την άρνησή της
στον εκπατρισμό
των αρχαίων μνημείων
Στο πλαίσιο των αθρόων διαμαρτυριών για την από 10/12/20 διάταξη νομοσχεδίου η οποία αφορά στον μακροχρόνιο πεντηκονταετή δανεισμό ελληνικών αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, τα μέλη και οι ιερουργοί της θρησκευτικής κοινότητας «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ» δηλώνουν την άρνησή τους στον εκπατρισμό των αρχαίων μνημείων θεωρώντας ότι το μέχρι πρότινος ισχύον νομικό πλαίσιο το οποίο προέβλεπε πέντε συν πέντε έτη ως μέγιστο χρονικό διάστημα δανεισμού, ήταν υπέρ αρκετό για την δράση των διμερών ή πολυμερών πολιτιστικών συμφωνιών οι οποίες επιτελούνταν με κύριο σκοπό την διάδοση ελληνικών έργων τέχνης και πολιτισμού.Αιτιολογώντας την άρνηση της θρησκευτικής κοινότητας ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ επισημαίνονται τα ακόλουθα:
1) Tα αρχαιολογικά ευρήματα-μνημεία της χώρας μας δεν υπάγονται στην κυριότητα-ιδιοκτησία φορέων της Δημόσιας Διοίκησης ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή και φυσικών προσώπων, αλλά ανήκουν στο ‘’Κοινόν των Ελλήνων’’. Συνεπώς ουδεμία κυβέρνηση έχει την ηθική δικαιοδοσία να τα διακινεί διαπραγματευόμενη μακροχρόνιες συμβάσεις δανεισμού, χορηγίας ή άλλως πως, στα μουσεία αλλοδαπών χωρών.
2) Ο δανεισμός των μνημείων μας για πενήντα χρόνια σημαίνει ότι δύο γενιές ελληνοπαίδων θα στερηθούν την ιστορική και πολιτισμική γνώση (πραγματική και συμβολική) η οποία απορρέει από αυτά.
3) Οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί τουρίστες και περιηγητές θα έχουν μειωμένο ενδιαφέρον για την επίσκεψή τους στην χώρα μας καθ` ην στιγμή θα μπορούν μα απολαύσουν και να μελετήσουν τα ελληνικά ευρήματα στους χώρους έκθεσης άλλων χωρών.
4) Πλείστα όσα αρχαιολογικά μνημεία (αγάλματα θεοτήτων, βωμοί κιονόκρανα και άλλα γλυπτά) είναι πρωτότυπα και ουχί κατασκευασμένα σε σύγχρονα εργαστήρια βιοτεχνιών, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθούν να εκπροσωπούν την προγονική μας λατρεία-θρησκεία και να διατηρούν εσαεί την ιερότητά τους, ζήτημα για το οποίο είμαστε πεπεισμένοι, πως ουδείς εκ των αρμοδίων έλαβε ή λαμβάνει υπόψη του, πλην όσων Ελλήνων και Ελληνίδων πρεσβεύουν τα πάτρια ειωθότα και νομιζόμενα.
Μετά τις ανωτέρω αιτιάσεις, η μη αναίρεση-διορθωτική νομική παρέμβαση ή άλλως διόρθωση, τροποποίηση, αλλαγή του ψηφίσματος για τον δανεισμό των ιερών παρακαταθηκών μας, σηματοδοτεί εσκεμμένη κακόβουλη πράξη εις βάρος του Κοινού των Ελλήνων ανεξαρτήτως Κοσμοθέασης-θρησκευτικών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων.
Για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Ο εκπρόσωπος τύπου και ιερουργός
Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης
Γενέθλια: Η Αρχή του Άθλου
Γενέθλια: Η Αρχή του Άθλου
Η πανίερη ελληνική γλώσσα μας αποκαλύπτει με την υψίστης θεολογικής-εσωτερικής σημασίας λέξη Γενέθλια τα εξής:
Γενέθλια : Γένεσις δηλαδή η αρχή η εκκίνηση το ξεκίνημα του Άθλου
Και γι αυτό το λόγο γράφεται με ένα ν
Δεν ετυμολογείται η λέξη Γενέθλια από την λέξη Γέννηση που γράφεται με δύο ν που όπως γνωρίζουμε νοηματοδοτεί την πράξη της γεννήσεως
Άρα η θεολογική σημαντική των Γενεθλίων εννοιοδοτεί την πραγματική εσωτερική λειτουργία που ενεργοπoιείται κατά την εκάστοτε γέννηση μας, το ότι δηλαδή, η ψυχική μας εξέλιξη απαιτεί να επιτελέσουμε σε κάθε ενσάρκωση μας με επιτυχία τους αντίστοιχους πνευματικούς άθλους για την τελική μας αναγωγή.
Και ποιοι είναι αυτοί οι άθλοι;
Είναι όλα αυτά τα ηρωικά επιτεύγματα των πανανθρώπινων ελληνικών ηρωικών προτύπων που η πάνσεπτη ελληνική μυθολογία μας παρέδωσε και που οι Έλληνες ακόμα και σήμερα οφείλουν να έχουν ως πνευματικά πρότυπα
Του Ηρακλή του Οδυσσέα του Θησέα του Ιάσονα και απειροπληθών άλλων Ηρώων της μυθολογίας μας
Όμως, κατά την μελέτη των άθλων αυτών φυσικά και χρειάζεται να αποπειραθούμε των αποσυμβολισμών τους και να μην τους αναγιγνώσκουμε ως απλές ευφάνταστες ιστορίες. Ευτυχώς όμως η επισταμένη μελέτη της Ελληνικής Θεολογίας δύναται να μας αποδώσει όλους τους εσωτερικούς συμβολισμούς τους και η προσπάθεια αυτή είναι και ένας από τους βασικότερους πυλώνες δημιουργίας του συγκεκριμένου ιστοχώρου.
Είθε να καταστούμε, κατά τους γήινους κύκλους μας, Ήρωες-Έρωες και με ερωτική ορμή σθένος και αυτοσυνείδηση να ξεκινήσουμε την επιτέλεση των άθλων μας
Είθε να φανούμε αντάξιοι και να αντεπεξέλθουμε των δεινών μόχθων που αυτοί οι άθλοι απαιτούν
Είθε να περατωθούν οι εξελικτικοί μας ηρωικοί αγώνες από επιτυχία για να μπορέσουμε να αναγωγήσουμε την ψυχή μας.
ἥρωες δὲ ὡς ἔρωές τινες ὄντες καὶ ἤρωες οἷον ἐρωτικοὶ καὶ διαλεκτικοὶ ἐρασταὶ τοῦ θεοῦ
(Βλ Ιεροκλής “Υπόμνημα εις τα Πυθαγορικά Χρύσα Έπη” 3.6.3)
Ο γνήσιος εραστής της θεωρίας(γνώσεως) δεν απομακρύνεται από τον πόνο(κόπο), αλλά όσο δυσκολότερη είναι η αντιλήψις (της θεωρίας-γνώσεως) τόσο πιο πρόθυμα την κυνηγά χωρίς να δειλιάζει μπροστά στους άθλους.
(Πρόκλος “Εις Παρμενίδην” 681.21)
Γένεσις: Κίνησις εις την ουσίαν, μετάληψις ουσίας, πόρευσις εις το είναι. Σπεύσιππος Όροι Εκδ. Ηλιοδρόμιον σελ.78
Παρμενίδης Ιω. Μπουσίου
Συνάντηση Άθλησης
Πρώτες εικόνες από την 3η ημέρα Συνάντησης Άθλησης και Πολιτισμού στην Σπάρτη.
ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΈΝΤΑΥΡΟΙ
Μουσική Ομάδα ΕΥΤΕΡΠΗ
ΔΩΡΙΕΥΣ
ΓΑΜΟΣ
Το πιο όμορφο συναίσθημα να ενώνονται δύο Ελληνίδες Ψυχές...
Λεπτομέρειες από τον συγκινητικό αυτό γαμικό τέλεσμα σε λίγες ώρες!
ΘΑΡΓΗΛΙΑ
ΘΑΡΓΗΛΙΑ
Ο Μάιος, είναι ο ΘΑΡΓΗΛΙΩΝΑΣ σύμφωνα με το Αττικό μηνολόγιο και κατά τις πρώτες μέρες του μηνός όπου είναι οι γενέθλιες ημέρες του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος, στην Αθήνα, στην Ιωνία, στην Μασσαλία και αλλού, εορτάζονται τα ΘΑΡΓΗΛΙΑ με το ζύμωμα και ψήσιμο των θαργήλων δηλαδή των πρώτων καρβελιών του χρόνου που προσφέρονταν στους θεούς.
Οι γιορτές περιλάμβαναν αντρικούς κυκλικούς χορούς και αγώνες με έπαθλο έναν χάλκινο τρίποδα ως σύμβολο του Απόλλωνα. (Γύψινο χαρακτικό αντίγραφο με: Δία, Λητώ, Απόλλωνα και Άρτεμη).
ΚΗΔΕΙΑ
Άκουσε την προσευχή μας, ώ πολυώνυμε, άριστε θεέ, με την κομψή κόμη, φίλε της ερημιάς,
γεμάτε από περιπόθητες ωδές.
Ω, Ευβουλέα πολύμορφε, φανερέ ανατροφέα
των πάντων, δίφυλλε, ω Άδωνη σε όλα πάντοτε ωραίο βλαστάρι, σβήνοντας και αναλάμποντας πάλι στις καλές κυκλικές εποχές.
Αρωγέ στην αύξηση των καρπών,
δίκερε, πολυέραστε, δακρυοτίμητε, αγλαόμορφε,
χαίρεσαι στο κυνήγι. Μακρυκόμη με τον αξιέραστο νου, γλυκύ τέκνο της Κύπριδος, βλαστάρι
του Έρωτος γεννημένε στις κλίνες
της ερασιπλοκάμου Περσεφόνης, άλλοτε κατοικείς κάτωθεν του σκοτεινού Τάρταρου
κι άλλοτε πάλι οδηγείς το σώμα σου
όταν ωριμάσει προς τον Όλυμπο.
Έλα μακάριε στους μύστες, φέρνοντας καρπούς
από την γαία.
21η ΜΑΡΤΙΟΥ
ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ για την απαρχή του ενιαυτού (σήμερα 21η Μαρτίου του 2021 μετά χριστιανικής χρονολόγησης). ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ. Η κανονική αρχή... του νέου έτους.
Οι Μοίρες καθορίζουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες που ως μερίδιο λαμβάνει ο καθένας μας. Καθορίζουν όμως και τις δοκιμασίες που καλείται να αντιπαλέψει η θνητότητά μας. Δυνάμεις, αδυναμίες και δοκιμασίες αποτελούν την ειμαρμένη που οριοθετεί το πλαίσιο των κινήσεών μας. Ωσάν τις ράγες που διατρέχει το προκαθορισμένης διαδρομής τραίνο του βίου μας επιλέγοντας τους πιθανολογούμενους σταθμούς μας.
ΦΑΛΛΗΦΟΡΙΑ
ΦΑΛΛΗΦΟΡΙΑ...
Οι Αναβιωτές των Φαλληφορίων στο σύγχρονο κόσμο:
Σύλλογος Έρευνας και Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού
Παρμενίδης-Ιωάννης Μπουσίου (Πολιτισμολόγος)
Αρσινόη Λίλλυ Καραδήμα (Χορογράφος)
Εξηκίας Τριβουλίδης ( Γλύπτης-Εικαστικός)
ΚΗΔΕΙΑ
Για την αγαπητή σε όλους όσους Έλληνες και Ελληνίδες γνώριζαν την Παρασκευή (Βιβή), που κηδεύτηκε σήμερα κατά τα πάτρια από τους θρησκευτικούς λειτουργούς της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ...
...Κι άφησε πίσω της το φως του γήινου ήλιου για να οδεύσει ως ικέτιδα της πάναγνης και ιερής Περσεφόνης...
Ημέρα της θανής του πανυπέρτατου Ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως Θεοδώρου Κολοκοτρώνη
Σήμερα, ημέρα της θανής του πανυπέρτατου Ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως Θεοδώρου Κολοκοτρώνη μετέβην ως θρησκευτικός λειτουργός της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας, στο Α Νεκροταφείο και με τελετουργικές χοές και ύμνους επιτελέσθη Μνείας Χάριν στον Γέρο-Ιερό του Μοριά!
Στο Παμμέγιστο αυτό Ηρωικό Πρότυπο Τιμή και Αέναος Μνήμη!
Αθάνατος!
Αθάνατος!
Αθάνατος!
ΓΑΜΟΣ
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ και ο ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ, ο Νικόμαχος και η Αλεξάνδρα, ήρθαν σε γάμο σύμφωνα με τα πάτρια τελεστικά πρότυπα της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ...
''...Μπροστά στα όμματα θεών και προγόνων έκαμαν δήλωση τιμής να διάγουν βίον ομοφροσύνης, φιλότητας, αλληλοσεβασμού και αφοσίωσης, σύντροφοί και εραστές...''
Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020 μετά χριστιανικής χρονολόγησης... Στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού, στο ασημένιο διαμάντι της Λαυρεωτικής... Είθε ασημοστρωμένη η οδός της κοινής τους ζωής...
Η τελετή διεξήχθη από ιερουργούς του ναού-ευκτήριου οίκου της θρησκευτικής κοινότητας ''ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ''
οι οποίοι τους ευχήθηκαν και τους εύχονται τα βέλτιστα με την αρωγή των θεών!
Η τελετή των Πυανεψίων
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από την Αρχαία Ελληνική Θρησκεία η τελετή των Πυανεψίων στο φιλόξενο Ιερό της Νύμφης κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακροπόλεως!
Δεν ανακοινώσαμε την τελετή διότι δεν επιτρέπεται η συνάθροιση ακόμα και για εξωτερικές Θρησκευτικές Τελετές για πάνω από 9 άτομα!
Άλλωστε στα Αρρηφόρια που είχαμε κάνει ανοιχτό κάλεσμα ήταν πάνω από 80 άτομα γεγονός που μας ανάγκασε αυτή την φορα να μην καλέσουμε δημόσια τους Θρησκευτές μας!
Η λατρεία προς τους Θεούς δεν σταματά για κανένα λόγο!
Συν Θεοίς!
Υ. Σ. Θα ακολουθήσουν σε επόμενες ανάρτησεις φωτογραφικές αποτυπώσεις από εντεταλμένο φωτογράφο της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας!
ΓΑΜΟΣ
ΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΝΥΜΦΩΝ.
Χριστίνα Αρμονία Παρίση και Παναγιώτης Αλκίνοος Ευταξιάδης
Ευχαριστούμε όλες και όλους, για τις όμορφες ευχές σας!!
Ευχαριστούμε που συμμερίζεστε τη χαρά μας! Μία χαρά που εκτός από προσωπική, αγγίζει κάθε ελληνική ψυχή βλέποντας, να αναγεννιούνται ήθη και έθιμα, χαμένα σε " λάσπες " χιλιάδων ετών...
Είθε τον " δρόμο" αυτόν που άνοιξε η Αρχαία Ελληνική Θρησκεία, να " περπατήσουν " και άλλοι Έλληνες, ώστε να λάμψει πάλι το Ελληνικό μεγαλείο!!
ΑΛΚΙΝΟΟΣ - ΑΡΜΟΝΙΑ
Cookie Notice
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.